Zelf een dakkapel plaatsen? Dit heb je nodig!

Een dakkapel laten plaatsen door een bouwbedrijf kost erg veel geld. Daarom zijn er steeds meer mensen die dit zelf doen. Maar wat heb je hier eigenlijk allemaal voor nodig? Wij leggen het uit in dit artikel!

Zelf bouwen of prefab?

Allereerst zul je moeten beslissen of je het hele dakkapel zelf gaat maken of een prefab model gebruikt. Prefab dakkapellen zijn standaard modellen die in de fabriek worden gefabriceerd. Hierbij zit je dus vast aan standaard afmetingen. Uiteraard kun je prefab dakkapellen aanpassen, maar het resultaat zal altijd net iets minder nauwkeurig zijn dan wanneer een dakkapel volledig op maat maakt. Prefab dakkapellen kunnen tevens duurder uitvallen doordat je een kraan dient te huren. Prefab modellen zijn echter wel een stuk makkelijker en sneller te plaatsen. 

Een steiger

Omdat je tijdens het plaatsen van een dakkapel op hoogte werkt, is een steiger van cruciaal belang. Deze zorgt er namelijk voor dat je op een veilige manier te werk kunt gaan. Ook biedt een steiger bewegingsruimte, en kun je al je materialen en gereedschap erop kwijt. Zo hoef je dus niet steeds op en neer naar beneden zoals bij gebruik van een trap. Een steiger kopen doe je op www.rolsteiger.net.

Gereedschap

Voor het plaatsen van een dakkapel heb je uiteraard verschillende soorten gereedschap nodig. Hierbij zijn de belangrijkste een cirkelzaag, een afkortzaag en klein handgereedschap (zoals een hamer en boormachine). Draag daarnaast ten alle tijden een veiligheidsbril, oorbescherming, helm en handschoenen. Je veiligheid staat immers voorop!

Materiaal

Om je dakkapel daadwerkelijk te kunnen bouwen zul je uiteraard ook materialen nodig hebben. Hiervoor is het belangrijk om eerst een ontwerp te maken van het dakkapel dat je wilt plaatsen. Aan de hand hiervan kun je berekening hoeveel hout en welke andere materialen je nodig hebt. Zorg tevens voor een afdekzeil; je zult meer dan een dag nodig hebben voor het plaatsen van het dakkapel. Dit betekent dus dat een deel van je huis ‘s nachts open is. Om te voorkomen dat het binnen regent of er ongedierte binnenkomt, zul je alles dus na het werk goed af moeten dekken.