Welke soorten dakplaten zijn er? Kies voor deze!


Bij het bouwen van je huis moet je over veel dingen beslissen. Een van die beslissingen is welke dakpan platen je gaat gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten dakplaten die je kunt kopen in verschillende bouwmarkten. Dakplaten van staal, beton, composiet, solar, klei en kunststof ceder zijn een aantal van de vele dakplaten waar je uit kunt kiezen. 


Elk type dakplaat heeft verschillende eigenschappen en doeleinden die geweldige voordelen bieden wanneer ze in de juiste situatie worden gebruikt. 

Het hangt af van je huidige thuissituatie en persoonlijke voorkeuren welke je moet kopen voor je dak. Houd wel rekening met de duurzaamheid, beschikbaarheid en compatibiliteit van elke dakpanplaat. Zo koop je een dakpanplaat waar je tevreden mee bent.

Stalen platen

Stalen dakpanplaten zijn een van de vele gangbare platen die mensen gebruiken voor verschillende soorten constructieve gebouwen. De reden daarvoor is dat het zeer betaalbaar is en enkel basisonderhoud vereist. 

Stalen dakpanplaten hebben verschillende ontwerpen die esthetisch erg mooi zijn. Dat komt omdat stalen dakpannen heel eenvoudig op maat te maken zijn. Daarnaast zijn stalen dakpannen ook nog eens erg duurzaam. Ze zijn gebouwd om lang mee te gaan en zijn bestand tegen weersinvloeden zoals wind en water. 

 

Staal is ook onbrandbaar en heeft een hoog smeltpunt, waardoor het zeer goed bestand is tegen vuur. Daarnaast vormt het geen bedreiging voor structurele instortingen omdat het licht van gewicht is. Je kunt dit materiaal zelfs als milieuvriendelijk beschouwen omdat het 100% recyclebaar is. Stalen dakpannen zijn makkelijk verkrijgbaar bij elke beplatingswinkel, waardoor het ook een van de meest toegankelijke dakpanplaten is.

Betonnen platen

Een andere veel voorkomende, misschien wel de meest gebruikte dakpan, is de betonnen dakpan. Het belangrijkste voordeel van betonnen dakpan platen is dat deze zeer duurzaam zijn. De levensduur van betonnen dakpannen kan zelfs meer dan 100 jaar zijn. 

Soms gaan deze dakpannen nog langer mee dan de woning zelf. Zoals de meeste dakpannen zijn er ook betonnen dakpannen in veel verschillende kleuren en variaties. 

Het heeft weinig onderhoud nodig en kan zelfs warmte van je huis af reflecteren. Houd er echter rekening mee dat het plaatsen van betonnen dakpannen lastig kan zijn. 

Daarom zul je hoogstwaarschijnlijk een bedrijf moeten inhuren dat  het voor je kunnen installeren.