Wat is een dakinspectie en wat komt er bij kijken?


Een dak is er om je woning tegen slechte weersomstandigheden te beschermen zoals de wind, regen en zelfs felle zonnestralen. Je dak blijft niet voor altijd goed. Het is daarom verstandig om eens in de zoveel tijd je dak te laten inspecteren om zo schade en gebrekken te vinden.

 

Op deze pagina lees je meer over wat een dakinspectie is en wat er bij komt kijken. Lees dus snel verder.

 

Wat is een dakinspectie?

Als er een dakinspectie plaatsvindt word er door een dakdekker naar de staat van het dak gekeken. Er wordt dan vooral gekeken naar beschadigingen en lekkages in het dak. Ook wordt de afvoer van het water nagekeken. Denk hierbij aan de dakgoten en regenpijpen. De boeidelen, de schoorstenen en eventueel je zonnepanelen.

 

Zodra de inspectie klaar is krijg je een rapport van de dakinspectie. Hier vind je alle informatie die ze hebben kunnen vinden over je dak. Op basis van deze informatie kan je vervolgstappen gaan nemen, wanneer dit nodig is.

Uit welke onderdelen bestaat een dakinspectie?

Bij het inspecteren van een dak komt nog aardig veel kijken. In sommige gevallen word er zelfs een drone ingeschakeld. Dit kan bijvoorbeeld bij stukken voorkomen die je lastig kunt bereiken.

 

De onderdelen van een dakinspectie zijn als volgt:

  • Dakbedekking inspecteren: hellende daken en platte daken hebben natuurlijk vaak een verschillende soort dakbedekking. Bij een plat dak wordt meer gecontroleerd op scheren en slijtage. Als een hellend dak wordt ge├»nspecteerd word naar de dakpannen gekeken op breuken.
  • Schoorsteen inspecteren: Hier word het metselwerk en voegwerk gecontroleerd. Daarnaast worden vaak ook nog de loodslabben en het plateau ge├»nspecteerd.
  • Dakgoten: deze worden gecontroleerd op eventuele verstoppingen en/of scheuren. Dakgoten moeten ervoor zorgen dat het regenwater goed afgevoerd kan worden.
  • Dakraam of dakkapel: deze onderdelen moeten goed verbonden zijn met de rest van het huis. Hier wordt dan ook vooral naar gekeken tijdens de dakinspectie.
  • Zonnepanelen: als je plannen hebt om zonne-energie op te gaan wekken met zonnepanelen moet je eerst wel weten of je dak hiervoor geschikt is. Zonnepanelen kunnen niet op alle soorten daken geplaatst worden. Hiervoor kan je dan een dakdekker inschakelen. Deze kan kijken of je dak geschikt is.
  • Dakconstructie: Je dakconstructie of het houten skelet van je huis kan verrotten, verouderen of verschimmelen. Dit kan ervoor zorgen dat je dakbedekking hier doorheen zakt.

 

Op zoek naar een dakdekker in Noord-Holland? Kijk op Keradak.nl.