Wat is de beste manier om houtworm aan te pakken?

Houtworm kan op tal van verschillende plekken in huis voorkomen. Denk hierbij niet alleen in het hout van een dakkapel, maar ook in het hout van de vloer, van een meubelstuk, enzovoorts. Daarbij leeft de houtworm niet alleen in huis, maar bijvoorbeeld ook in een holle boom, in de planken van een tuinhuisje, enzovoorts. Onder de houtworm verstaan we de larve van torren en kevers. Wanneer je meerdere torren of kevers rond je woning opmerkt, doe je er verstandig aan om preventieve maatregelen te nemen. Smeer het hout in en rond je woning bijvoorbeeld in met beits. De torren en kevers kunnen hier niet goed tegen, waardoor zij naar een andere plek zoeken voor hun larven. 

Bestrijding van houtworm met chemische middelen 

Mocht het gebruik van beits al te laat zijn, dan kun je naar andere opties kijken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Er zijn verschillende winkels, waar je deze middelen kunt bestellen. Houd er hierbij rekening mee, dat de middelen schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid en die van andere gezinsgenoten. Denk aan kinderen, die met hun handen aan de ingesmeerde houten constructies komen. Of wat te denken van je huisdieren, die aan het hout likken? Een goede reden om naar alternatieven te zoeken. 

Professionele aanpak bij houtworm in huis 

Een succesvolle aanpak voor houtwormen is vaak geen chemisch middel, zoals reeds beschreven werd. Het is veel verstandiger om de hulp van een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Deze kan je helpen bij het op effectieve wijze bestrijden van deze beestjes. Dit doen zij bijvoorbeeld door hitte en kou in te zetten. Hitte trekt veel dieper in het hout, dan de chemische bestrijdingsmiddelen doen. Dit verklaart, waarom deze middelen minder effectief zijn. Lang niet alle houtwormen zullen hiermee gedood worden. Iets wat bij hitte vaak wel gebeurt.