Wanneer moet je een asbestinventarisatie laten verzorgen?

Staan er bouwwerkzaamheden op de planning aan een ouder pand en twijfel je of een asbestinventarisatie nodig is? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je geen gevaarlijke situaties creëert. Asbest is een speciaal soort mineraal met een vaste vezelstructuur en kan – indien het niet op de juiste manier verwijderd wordt – erg slecht zijn voor de gezondheid. Als je namelijk langdurig deze schadelijke stof inademt kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid en kun je bijvoorbeeld longkanker krijgen. Raadzaam is het dus om voorzichtig te zijn met deze stof en tijdig een specialist in te schakelen.

Een asbestinventarisatie bij sloop- of bouwwerkzaamheden

Wanneer is het nodig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren? We zetten de belangrijkste scenario’s voor je op een rij. Bijvoorbeeld wanneer je gaat verbouwen aan een pand dat voor 1994 is gebouwd. Maar ook wanneer je zo’n oud pand wilt slopen moet er eerst een asbestinventarisatie gedaan worden. Maar ook wanneer je enkel vermoedt dat er in je huis of in je schuur of buitenwoning asbest zit, kan je een bedrijf als Homekeur.nl inschakelen. Zij komen dan een complete inventarisatie uitvoeren. Mochten zij daarbij asbest vinden, dan kun je er zorg voor dragen dat dit op een veilige manier wordt verwijderd. Zo hoef je jezelf daar verder geen zorgen meer om te maken. En dat geeft wel zo’n fijn gevoel.

Verschillende types onderzoeken

Er zijn verschillende soorten onderzoeken mogelijk om asbest op te sporen. Het gaat hierbij om een type A of een type B inventarisatie. Bij een type A inventarisatie wordt het gebouw volledig onderzocht en worden monsters genomen van verdachte plaatsen zodat deze verder onderzocht kunnen worden. Zo kan een volledig beeld gecreëerd worden van de toestand van het pand. Mocht het na het type A onderzoek nog niet duidelijk zijn in welke mate er asbest aanwezig is in het pand of in welke mate het zich heeft verspreid dan moet een type B onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek is vrij destructief wat betekent dat hierbij tussenmuren en constructies uit elkaar gehaald moeten worden.