Plaatsing van zonnepanelen

Aangezien aandacht voor duurzaamheid steeds belangrijker wordt, besluiten steeds meer mensen om zonnepanelen op het dak van hun woning te installeren. Zonnepanelen produceren namelijk schone energie, die tot wel dertig keer minder CO2 uitstoot dan energie van kolen of gas. Maar zonnepanelen bieden meerdere voordelen. Die lichten we in dit artikel toe.

Zonnepanelen zijn niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kunt er namelijk flink veel geld mee besparen op de energierekening. De rekening kan er zelfs helemaal door verdwijnen. Met zonnepanelen maak je namelijk je eigen energie, waardoor je minder of geen energie hoeft te kopen. De plaatsing van zonnepanelen is dus altijd een investering, die zich op termijn terugverdient. Een voorbeeld uit de praktijk: als je een heel huishouden van energie wil voorzien, heb je zo’n 25 panelen nodig. Dit kost ongeveer 11.700 euro; een flink bedrag. Maar hiermee bespaar je jaarlijks wel zo’n 1.200 euro, waardoor je de panelen al na tien jaar hebt terugverdiend. Alle besparingen na die tien jaar, kun je zien als pure winst.

Andere voordelen
Een ander voordeel van zonnepanelen is dat ze heel lang meegaan. Een levensduur van 25 jaar en langer is geen uitzondering. Dat komt doordat zonnepanelen niet bestaan uit bewegende onderdelen, waardoor er geen mechanische slijtage kan optreden. Dankzij deze lange levensduur kun je nog zeker vijftien jaar van de panelen profiteren als je ze na tien jaar eenmaal hebt terugverdiend. De panelen hebben daarnaast nauwelijks onderhoud nodig. Door de regen wordt het meeste vuil vanzelf van de panelen gespoeld, waardoor je ze slechts één of twee keer per jaar hoeft te controleren op achterblijvend vuil. Tot slot werken zonnepanelen ook heel gunstig voor de waardestijging van je huis. Duurzame huizen zijn tegenwoordig namelijk enorm in trek, waardoor een huis met zonnepanelen een stuk aantrekkelijker in de markt ligt.