Lak of olie op uw houten vloer?

 • Een houten vloer draagt ongetwijfeld bij aan de uitstraling en het comfort van de woning, maar bij dat comfort (en een zekere mate van luxe) komt natuurlijk ook heel wat kijken. Zo is het onderhoud van uw vloer en de bescherming tegen invloeden van buitenaf zaken waar u best aandacht aan besteedt!
  Doorgaans kunt u kiezen voor lak of olie om de vloer een opkikker te geven, te beschermen tegen schade en gewoon mooier te maken. Maar wat is nu de beste keuze en waarom precies? Een overzicht van de voordelen van beide methodes is hier wel op zijn plaats!

  Lak of olie voor de vloer?

  Bij de vraag welk middel u het best kiest komen een aantal zaken kijken:
  – Bevindt er zich vloerverwarming onder de vloer?
  – Heeft u huisdieren?
  – Heeft u een groot gezin?
  – Belast u de vloer regelmatig of zwaar?
  – Gaat het om een bedrijfsruimte, restaurant of iets dergelijks?

  Zodra u weet of er vloerverwarming aanwezig is kiest u eigenlijk al meteen best voor olie. Lak gaat immers snel barsten als de planken te warm worden en dat wilt u natuurlijk vermijden!
  Maar wat zijn de verdere voordelen van lak of olie?

  De voordelen van olie op een houten vloer

 • Beschadigingen of vlekken zijn eenvoudig op te lossen of bij te werken. Als u echter lak gebruikt zal de hele vloer geschuurd moeten woorden voor u een nieuwe laag kunt leggen.
 • Olie biedt het voordeel dat de kleur eenvoudig bepaald kan worden door een kleurpigment toe te voegen aan de olie.
 • Ook niet onbelangrijk: olie is vele malen goedkoper dan lak!
 • Als u kiest voor olie op uw vloer dan kan u dat heel eenvoudig zelf doen. Hierdoor bespaart u dus heel wat geld aan een vakman! Lakken moet echter altijd gedaan worden door een professional die kennis van zaken heeft.
 • Een vloer die met olie gelakt is oogt heel natuurlijk
 • Een vloer die met olie bewerkt is kan heel eenvoudig gereinigd worden met een speciale zeep (die water- en vuilafstotend is) en gewoon water.

  De voordelen van lak op een houten vloer

 • Lak is een uiterst stevig middel dat de kwaliteit en duurzaamheid van uw vloer garandeert, vooral bij soorten zoals Rubio Monocoat olie
 • Als u de vloer laat lakken dan kunt u zeker zijn van minimale onderhoudswerk
  Lak blijft altijd goed op de vloer liggen en schermt deze optimaal af van vuil en indringend water
 • Lak biedt heel wat mogelijkheden voor uw vloer op het vlak van uitstraling. Zo zijn er verschillende laksoorten met een mat uitzicht, een satijn glas of hoogglans uitstraling. In vele gevallen is de lak zelfs niet zichtbaar op de vloer!
 • Als u de vloer laat lakken dan kunt u deze naderhand eenvoudig en snel schoonmaken met gewoon water en een speciaal reinigingsmiddel. Het is wel belangrijk het juiste middel te kiezen, afhankelijk van welk soort lak u gebruikt!