Insecten buiten houden

We kennen allemaal het probleem van insecten die zomers je huis binnen komen. Vliegen, wespen en bijen die rondzoemen en nachtvlinders die op je slaapkamer uit het niets lijken te verschijnen. De makkelijkste oplossing hiervoor is om de ramen en deuren dicht te houden, maar zomers hebben we deze natuurlijk het liefste open. Om het probleem toch op te lossen kun je gebruik maken van een hor. Maar welke hor is nou geschikt voor jouw raam of deur?

Een geschikt raamhor

Wanneer je insecten buiten wilt houden is het handig om een passend raamhor aan te schaffen. Elk raam vereist echter een ander soort hor. Wanneer je een draai-kiepraam hebt is een makkelijke oplossing een inzethor, deze klem je tussen de boven- en onderkant van het kozijn. Hierbij is verder geen montage nodig en de hor is hierdoor ook makkelijk weer verwijderbaar. Voor een dakraam is het makkelijk om een raamrolhor te plaatsen. Deze rol je naar beneden en klik je onderaan het raam vast, wanneer je hem niet meer nodig hebt rol je hem makkelijk ook weer naar boven.

Een geschikt deurhor

Bij een deurhor is het nog belangrijker dat deze gemakkelijk in gebruik is. Je wilt de hor makkelijk open en dicht kunnen doen wanneer je in en uit de deur loopt. De bekendste optie is een hordeur. Dit is in principe gewoon een extra deur, je kunt hem hierdoor makkelijk open en dicht doen. Een andere optie is een lamellenhor deze hangt in de deuropening en hier kun je dus makkelijk doorheen lopen. De lamellen vallen vanzelf weer op de juiste plek.

Hor schoonmaken

Wanneer je een passend hor hebt gekozen is het fijn om deze goed schoon te houden. Denk er vooral bij rollende horren aan dat je de zijkanten goed schoon houdt zodat het rollen soepel blijft gaan. Het gaas zelf kun je het beste gewoon schoonmaken met warm water en een borstel. Doe dit wel voorzichtig je wilt namelijk niet dat het gaas beschadigt. Gebruik ook geen schoonmaakmiddelen! Schoonmaakmiddelen zijn vaak te agressief voor het gaas waardoor het kapot kan gaan.