De voordelen van een sedum dak

Wellicht heb je ze al wel eens gezien, daken die voorzien zijn van planten. Een groen dak heeft een natuurlijke uitstraling en is ook veel beter voor de lucht in de omgeving. Als al onze daken planten zouden hebben dan zou de lucht al een stuk schoner zijn. We vertellen je graag hoe je hier ook aan kan bijdragen.

Wat is een sedumdak precies?

Een groen dak met sedum plantjes wordt ook wel een sedumdak genoemd.  Het grappige is dat  dit plantje maar zes weken per jaar in de bloei staat, daarom moet je verschillende lagen aanleggen, dan is er altijd een gedeelte in de bloei. Het aanleggen van een dak met deze plantjes is een stuk eenvoudiger geworden sinds bedrijven hier speciale rollen voor hebben gemaakt.

Kan je een sedumdak zelf aanleggen?

In veel gevallen is het vrij eenvoudig om zelf een dak aan te leggen met sedum. Hiervoor zijn er speciale pakketten ontwikkeld waarmee je  in een paar eenvoudige stappen zelf het dak kunt aanleggen.. In dit pakket zit vaak materialen om je dak helemaal groen te maken.  Het is hierbij van belang om verschillende lagen te gebruiken waarmee je het dak volledig groen maakt. Naast de spullen die je in het doe-het-zelfpakket ontvangt, heb je natuurlijk een emmer, een hark  en een schaar nodig. Een ladder en werkhandschoenen zijn ook handig als je bezig gaat met je tuin op het dak.

Plaatsing van het dakraam

De plaatsing van het dakraam bepaalt hoeveel licht het raam doorlaat. In de meeste gevallen is het verstandig om het raam minstens 90 centimeter boven vloerniveau te plaatsen. Dit zorgt namelijk voor voldoende licht en zo kunt u staand en zittend door het raam kijken. Let echter ook op de hellingsgraad  van het dak van uw woning. Wilt u een dakraam kopen voor een dak met een lage hellingsgraad? Dan kunt u het dakraam beter lager plaatsen, zodat er nog voldoende licht wordt binnengelaten.