De eigenschappen van een klassieke binnendeur

Als je een klassieke woning hebt, dan wil je ook de charme en de sfeer bewaren die er in dit huis heerst. Toch zul je op een bepaald moment je deuren willen of moeten vervangen. Hou dan bij voorkeur dezelfde stijl aan en kies voor klassieke binnendeuren. Maar wat zijn de eigenschappen van een klassieke binnendeur, waar moet je zoal op letten en waarom zou je kiezen voor een dergelijke deur? Wij gaan er in dit blogartikel even dieper op in en helpen jou bij je keuze.

Wat zijn de eigenschappen van een klassieke binnendeur?
Klassieke binnendeuren herken je zo. Maar hoe komt dit toch? Waaraan herken je ze? Ze hebben in ieder geval een heel aantal specifieke eigenschappen.

 1. Ze zijn van massief hout of zien er massief uit
  In een klassieke woning passen geen vlakke deuren en ook geen kunststof deuren. De oorspronkelijke deuren in traditionele woningen waren van massief hout. Massief hout is tegenwoordig echter vrij duur en daarom kopiëren ontwerpers van klassieke binnendeuren zorgvuldig het uitzicht van massief houten deuren.
 2. Klassieke binnendeuren bestaan uit panelen
  Binnendeuren in klassieke stijl zijn opgedeeld in vakken. Ze bestaan uit panelen die in een kader en tussen verbindingsbalken vast zitten. Daar waar de panelen in de balken zitten, is er vaak nog een reliëf in trapvorm aangebracht. Dit geeft aan de deuren een rustieke look.
 3. Gebogen lijnen mogen
  Bij sommige klassieke binnendeuren zie je gebogen lijnen. Zo kan bijvoorbeeld de bovenste balk van de deur aan de onderkant gebogen zijn, zodat het paneel dat er onder ligt een gebogen vorm krijgt.
 4. Klassieke binnendeuren hebben klassiek deurbeslag
  Vergeet bij de aankoop van je klassieke binnendeuren niet om het beslag in dezelfde stijl te kiezen. Denk hierbij aan stalen klinken in een traditionele stijl. Ook handgrepen met porselein doen het goed. Hetzelfde geldt voor je scharnieren, sloten en rozetten. Modern deurbeslag op een klassieke deur is gewoon ‘not done’.
 5. Glas-in-lood is perfect!
  Als je het licht tussen verschillende kamers wilt laten stromen, kies dan voor een glaspartij in je klassieke deur. En je mag best een mooi glas-in-loodraam kiezen. 

Kies de perfecte uitvoering
Voor je klassieke deur kies je bijvoorbeeld naturel hout. Of je kiest voor een geschilderde deur. In dit laatste geval kies je best voor neutrale kleuren. Vooral wit, of nog beter ‘gebroken wit’ of ‘eierschaal wit’ passen uitstekend in een klassiek interieur. Lichtgrijs of zelfs zwart kan ook. Of wat dacht je van gelakt zwart? Dit staat heel erg chique. Kies vooral geen felle kleuren. Het zou misstaan bij je klassieke interieur. 

Bron: www.123verbouwen.nl