Dakraam of dakkapel?

Wilt u graag meer daglicht op de bovenste verdieping of op zolder, dan kunt u kijken naar een mooi dakraam. Misschien heeft u ook wel aan een dakkapel gedacht. Meer daglicht in huis en meer ruimte. Bovendien gaat de waarde van uw huis omhoog. Echter, de keuze voor een dakkapel is niet zomaar gemaakt. Er gaat behoorlijk wat meer geld in een dakkapel zitten dan in een dakraam. Wat is verstandig? Welke van deze twee moet u nu kiezen?

Kosten

Een dakraampje kan al voor ongeveer 500 euro worden geplaatst. Een dakkapel is een heel ander verhaal. De kosten variëren nogal, maar voor een simpele kleine constructie bent u ongeveer 2.500 euro kwijt. Het moge duidelijk zijn, qua kosten ligt het voordeel bij het dakraam. Vooral wanneer u een beetje handig bent en het zelf kunt plaatsen. In dat geval scheelt het nog meer in de kosten. Als extra daglicht het belangrijkste is, is een dakraam dus een goede optie.

Dakkapel

Verder zijn er eigenlijk alleen maar voordelen te noemen voor een dakkapel. Het creëert extra loop ruimte, er komt meer licht binnen dan bij een dakraam en een dakkapel isoleert tegenwoordig ook nog eens beter. Door de extra ruimte en licht, ontstaat er een heel nieuwe kamer die u kunt gebruiken als hobbykamer bijvoorbeeld. Het zou kunnen dat er nog één klein minpuntje kleeft aan een dakkapel. In sommige gevallen moet u namelijk een vergunning regelen om het op uw dak te mogen plaatsen.

Afweging

De afweging die u dus moet maken is of u bereidt bent zoveel extra te betalen voor een dakkapel. Heeft u die ruimte werkelijk nodig, bent u nog van te verhuizen? Bij een verhuizing zal het huis in waarde zijn toegenomen door een dakkapel. Wanneer u enkel en alleen extra daglicht wilt, is het wellicht verstandiger om een dakraam te overwegen. De tijd die het in beslag neemt om een dakraam te plaatsen en een dakkapel te plaatsen verschilt niet veel. Het kan beiden in één dag gebeuren. Daar ligt het in ieder geval niet aan.