Daklekkages voorkomen? Zo doe je dat!

Nederlandse daken hebben behoorlijk wat te verduren. In de zomer kan een dak ontzettend heet worden en bovendien krijgt een dak te maken met flink wat neerslag. Gelukkig zorgt dakbedekking ervoor dat je geen last hebt van het weer wanneer je binnen bent. Althans, wanneer jouw dakbedekking in goede staat is. De meeste Nederlanders gaan hier klakkeloos vanuit. Dit komt voornamelijk doordat dakbedekking een lange levensduur heeft. Er kan echter betrekkelijk eenvoudig een daklekkage ontstaan. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom vertellen wij jou hier hoe je daklekkages kunt voorkomen.

Controleer jouw dak met regelmaat
Om daklekkages te voorkomen is het zaak jouw dakbedekking regelmatig te controleren. De kans dat je schade ontdekt wordt op deze manier een stuk groter. Het inspecteren van een hellend dak is wat lastig. Je kunt dit dak immers lastig bereiken. Overweeg daarom om inspectie van dit dak uit te besteden aan een dakdekker. Een plat dak kun je echter prima zelf inspecteren. Werp hier geregeld een blik op. Beperkt de inspectie niet tot kijken alleen, maar verwijder ook rommel van het dak. Op deze manier wordt de kans al op daklekkages als gevolg van schade al een heel stuk kleiner.

Laat schade direct herstellen
Heb je geen idee wanneer er sprake is van schade aan jouw dak? Dan doe je er goed aan dakinspectie uit te besteden aan een professional. Hij weet namelijk wel waar hij op moet letten. Bovendien ziet hij het direct wanneer er sprake is van schade. Ontdekt hij schade aan jouw dak? Laat deze schade dan direct door hem herstellen. Besluit je niets te doen? Kijk dan niet raar op wanneer je binnen de kortste keren te maken hebt met een daklekkage. En wanneer er eenmaal een lek in jouw dak zit, duurt het vast niet lang voor er meerdere daklekkages ontstaan. Probeer een lekkage in jouw dak in ieder geval nooit zelf te herstellen. Je vergroot het probleem dan zeer waarschijnlijk, waardoor de schade alleen maar erger wordt. Zorg er voor dat er veilig gewerkt wordt op een dak en denk aan een goed valbeveiligingssyteem dat aan alle gestelde wettelijke eisen voldoet.