Dakkapellen, lichtkoepels of lichtplaten

Meer daglicht in je woning of bedrijf in laten vallen is een slim idee. Het is zo handig als je niet voortdurend het licht hoeft aan te doen als je in een ruimte moet zijn. Maar wat is het beste? Kiezen voor een dakkapel, lichtkoepel, of lichtplaten? In deze korte blog wat informatie over de verschillen.

Wat voor soort dak

Moet er meerlichtinval op een zolder van een woning komen, dan wordt het een ander verhaal als in een schuurtje of in een ruimte met een plat dak. Bij platte daken wordt over het algemeen een dubbelwandige lichtkoepel geplaatst. Sommigen zijn volledig gesloten, anderen kunnen open. Maar beiden zorgen dat er meer daglicht in de ruimte komt, zonder het nadeel dat de ruimte tijdens hete zomerdagen warmer wordt. Mocht het platte dak niet van dakleer zijn maar bestaan uit golfplaten, dan is een lichtdoorlatende PVC golfplaat zo geplaatst. Zo’n golfplaat is trouwens verrassend voordelig, meer licht in een schuurtje kan al met enkele tientjes aan materiaalkosten gerealiseerd worden.

Dakkapel geeft meer ruimte

Anders dan het leggen van lichtdoorlatende golfplaten, is het plaatsen van een dakkapel een hele investering. Maar daar krijg je wel wat voor terug. Over het algemeen is de zolder de grootste kamer van het huis, maar dat realiseer je niet omdat je alleen in het midden kan lopen. Als er aan de voor- en achterzijde dakkapellen geplaatst zouden worden, dan kun je overal tot aan de zijkanten lopen. Een woning voorzien van dakkapellen is dan ook meer waard, daarom investering. Er is wel een overeenkomst tussen lichtkoepels, lichtdoorlatende golfplaten, en dakkapellen. Allen zijn van kunststof en daardoor onderhoudsvrij.

Het overwegen waard

Meer licht in ruimtes creƫren is altijd een slim idee. Het handigste is als het gelijk bij de nieuwbouw of de renovatie zulke projecten meegenomen worden, maar dat is altijd zo. Het dak openmaken bij een ruimte die in gebruik is moet op een droge dag gebeuren. Gelukkig gaat het plaatsen van een lichtkoepel, dakkapel, of golfplaat snel. Het dak is meestal slechts enkele uren open.

Bron: Daglichtdirect.nl