Dakkapel zelf maken en plaatsen?

Het lijkt misschien lastig, maar met de juiste voorbereiding kan ook jij een dakkapel plaatsen. Naast het zelf plaatsen van een dakkapel kun je er ook voor kiezen om deze eerst zelf te maken. Dit wordt ook wel een zelfbouw dakkapel genoemd. Hierbij ga je op basis van een bouwtekening de materialen op maat zagen om deze vervolgens te monteren. Wanneer je alle materialen volgens de bouwtekening hebt gemonteerd is het tijd om de dakkapel te plaatsen. Dit is vaak een hele klus en vereist daarom ook behoorlijk wat mankracht. Gelukkig zijn er hoogwerkers en andere hulpmiddelen, waardoor het niet geheel onmogelijk is.

Materialen op maat zagen

Voor het zagen van de materialen kun je het beste een cirkelzaagmachine gebruiken. Zo’n machine beschikt over het nodige vermogen om onder andere balken en planken kaarsrecht te kunnen zagen. Echter bestaan er diverse soorten cirkelzagen en is het daarom belangrijk om een juiste keuze te maken. Zo kun je kiezen voor een handcirkelzaag, tafelcirkelzaag of afkortzaag. In de meeste gevallen wordt ervoor een tafelzaagmachine gekozen, omdat deze eenvoudig brede en tevens lange materialen kan zagen. Denk hierbij aan een tafelzaag als de Metabo TS 254, welke is uitgerust met een krachtige motor en handige functionaliteiten.

Waarom zelf een dakkapel plaatsen?

Een goede vraag, want waarom zou je dit niet gewoon uitbesteden aan een professionele vakman? Over het algemeen is dit een verstandig keuze, maar wanneer je echt wilt besparen is zelf maken de beste keuze. Daarnaast ben jezelf wel verantwoordelijk voor de kwaliteit van de dakkapel. Een goede bouwtekening is daarom erg belangrijk als zowel het advies van een professional. Mocht je niet over de juiste gereedschappen beschikken? Dan kun je ervoor kiezen om deze te huren. Je hebt deze toch maar voor een bepaalde duur nodig en dan is huren in de meeste gevallen voordeliger.