Dakkapel schuren en schilderen

Wanneer je van plan bent om bijvoorbeeld een dakkapel te schilderen, dan is het verstandig om deze eerst eens goed te schuren. Het schuren van een dakkapel kan soms best lastig zijn als je niet over de juiste hulpmiddelen beschikt. In dit geval is het belangrijk om te weten welke hulpmiddelen je nou echt nodig hebt. Denk hierbij aan een schuurmachine, schuurpapier en veiligheidsmiddelen. Hieronder zal je meer te weten komen over deze hulpmiddelen, zodat je straks goed en veilig je dakkapel kunt schuren.

schuurmachine-gebruiken

Welke schuurmachine gebruiken?

Een dakkapel bestaat uit zowel vlakke oppervlakken als hoeken. Voor de vlakke oppervlakken kun je het beste een band- of vlakschuurmachine gebruiken. Hierbij is het belangrijk om te weten dat deze schuurmachines nog behoorlijk wat wegen. Hierdoor kan het lastig zijn om ook de schuine oppervlakken goed te kunnen schuren. Daarnaast beschikken de meeste machines over een snoer. Dit snoer kan soms in de weg liggen, wat niet altijd even veilig is. Je doet er daarom goed aan om het snoer altijd naast je te hebben liggen. Ook heb je waarschijnlijk een haspel nodig om de benodigde snoerlengte te kunnen halen.

Je kunt ook kiezen voor een delta schuurmachine. Deze machine is met name geschikt voor het schuren van hoeken. Daarnaast zijn delta schuurmachines licht van gewicht, waardoor je deze eenvoudig kunt gebruiken. Echter is een delta schuurmachine niet echt geschikt voor het schuren van de wat grotere oppervlakken. Gelukkig bestaan er ook multischuurmachines welke je kunt omtoveren tot verschillende soorten schuurmachines. Je kunt namelijk de schuurzool eenvoudig verwisselen. Dus mocht je een vlakschuurmachine nodig hebben, dan gebruik je de vierkante schuurzool en anders gewoon de driehoekige schuurzool.

Schuurpapier

Het is belangrijk om het juiste schuurpapier te gebruiken voor je schuurmachine. Denk hierbij aan normaal (hand)schuurpapier voor de vlakschuurmachine, een schuurband voor de bandschuurmachine en een schuurschijf voor de excentrische schuurmachine.

Veiligheidsmiddelen

Wanneer je veilig wilt werken met een schuurmachine, dan is het belangrijk om een aantal veiligheidsmiddelen te dragen. Denk hierbij aan een veiligheidsbril en gehoorbescherming.