Binnendeuren

Binnendeuren zijn een zeer belangrijk onderdeel voor wat de inrichting van een woning betreft. Het is vaak een onderschat geheel, maar dat mag je zeker niet doen. Binnendeuren zijn een zeer belangrijke schakel voor wat betreft het bepalen van de sfeer in een kamer. Indien je een woning wilt gaan inrichten, moet je goed gaan beoordelen wat voor een deur je wilt hebben. In principe zijn er slechts twee verschillende type deuren die verschillende uitstralingen kunnen bieden.

Deurtypen
In principe zijn er twee verschillende soorten binnendeuren. Je hebt namelijk de stompe deur en de opdek deur. Bij een stompe deur zal de deur in het kozijn vallen waarin hij wordt geplaatst. Daarom zal je bij een stompe deur altijd een naad blijven zien tussen de deur en het kozijn. Dat heb je bij een opdekdeur niet. Een opdekdeur valt over het kozijn. Hierbij zie je dus geen naad tussen de deur en het kozijn. Een opdekdeur werkt het geheel mooier af dan een stompe deur.

Een ander nadeel van een stompe deur is dat je voor het afvangen van de deur een vakman nodig hebt. Een opdekdeur zou je zelf kunnen plaatsen.

Inrichten van het huis
Iedere binnendeur, die je in huis gebruikt, zal van invloed zijn op de inrichting. De stijl die je in je huis wilt hebben, wordt voor een groot deel bepaald door de deuren. Indien je een glanzende witte binnendeur plaatst, komt zo’n deur zeer goed uit bij een huis met een moderne uitstraling. Het is ook mogelijk om bij een moderne inrichting een glanzende witte deur te nemen die bewerkt is.

Voor een huis dat een modern uiterlijk moet hebben, kun je ook een deur nemen die geheel van glas is. Toch zijn er ook deuren die voorzien zijn van kleine raampjes. Hierbij moet je wel letten op de stijl. Zo’n deur, met meerdere kleine raampjes, moet wel bij het geheel passen.

Wanneer je kiest voor een klassieke stijl moet je daar geen witte deuren bij gebruiken. Gebruik deuren die van licht eiken zijn. Ook deze deuren kunnen voorzien zijn van een bewerking of kleine raampjes.

Handgrepen
De handgrepen moeten overeenkomen met de soort deur die er gebruikt wordt. Je moet op een witte deur geen licht eiken handgreep plaatsen. Voor een witte deur kun je beter een kunststof witte handgreep nemen. Ook een keramische kan gebruikt worden. De scharnieren moeten ook op de handgreep en de deur afgestemd zijn. Wil je zeker zijn dat alles klopt bij je inrichting kun je een binnenhuisarchitect in de arm nemen. Hij of zij zal je graag daarbij helpen. Het kost natuurlijk geld om raad te krijgen. Je kunt echter beter alles in een keer goed op elkaar afstemmen dan dat je daarna nog een paar keer aan het werk moet gaan. Dan ben je nog veel duurder uit. Wanneer je alles zelf doet en het blijkt dat, als alles klaar is niet te kloppen, ben je nog verder van huis en teleurgesteld. Doe daarom alles in een keer goed.